Patyrusio programuotojo atlyginimas – nuo 7000 litų

Žiniasklaida apie mūsiškę IT rinką:

Šiuo metu Lietuvoje dirba daugiau kaip 20 tūkst. IT specialistų, dar 4,5 tūkst. studijuoja IT programas aukštosiose mokyklose – tokiais skaičiais prieš pasaulį didžiuojasi tiesioginių užsienio investicijų plėtros agentūra „Investuok Lietuvoje“. [1]

…ir apie programuotojų atlyginimus:

„Patyręs programuotojas gali uždirbti 7-12 tūkst. litų į rankas, o tai dažnai yra didesnis darbo užmokestis nei IT projektų vadovo“, – įvardija tiesioginės darbuotojų paieškos specialistė. [1]

Mobiliųjų aplikacijų programuotojo atlyginimas

Prieš kelis mėnesius pats kalbėjau su keliais mobilias aplikacijas (mobile apps) kuriančiais draugais apie atlyginimus toje srityje. Įspūdis susidarė maždaug toks:

  • Pradedantis programuotojas (junior developer) galėtų tikėtis 1800-2300 Lt
  • Programuotojas, turintis poros metų patirtį, gauna apie 3000-4000 Lt
  • Vyresnysis programuotojas (senior developer) uždirba 5000-8000 Lt ir daugiau

Žinoma, čia pateikiami tik vertinimai ir tendencijos, o atlyginimas kiekvienu atveju priklauso nuo situacijos, darbuotojo patirties, sugebėjimo tinkamai save pateikti, apsukriai derėtis ir kitų aplinkybių.

Šaltinis:
[1] Personalo ekspertai: patyręs programuotojas gali uždirbti nuo 7 iki 12 tūkstančių litų
(nuoroda nebeveikia - aut. past.)

3 komentarai

  1. Sigis

    Sveiki. Dėkoju už nuostabų straipsnį (ir dar motyvuojantį). Bet turiu vieną klausimėlį: ką konkrečiai turėtų išmanyti Junior Developer? Pavydžiui Android Developer? Kokius kūrimo elementus jis turėtų išmanyti? Dėkui.

    1. Profilio nuotrauka (autorius)autorius Įrašo autorius(-ė)

      Labas. Atsiprašau už lėtą atsakymą, tiesą sakant, anksčiau nepastebėjau komentaro.

      Mano supratimu, pradedantis programuotojas turėtų mokėti pagrindinius programavimo kalbos elementus, mokėti tą kalbą naudoti konkrečioje aplinkoje (pvz., Android aplikacijoms), mokėti dirbti su reikalingais įrankiais (programomis), suprasti, koks yra kūrimo procesas nuo idėjos iki realizavimo ir naudojimo, kaip veikia programinė įranga dominančioje srityje, kokia programų struktūra (sudedamosios dalys).

      Manau, reikia sugebėti pagaminti programą nuo 0 (arba imti esamą ir ją pakoreguoti pagal save). Ji gali būti elementari, atlikti tik kelias funkcijas, bet reikia turėti praktikos. Dirbant su klientu ar įmonėje bus konkrečios užduotys ir reikės išmokti naujų dalykų joms įgyvendinti. Normalu, kad pradedantis programuotojas nemokės daugelio dalykų – jis juos mokysis, kai prireiks. Bet baziniai sugebėjimai leis iš karto atsistoti ant to laiptelio, nuo kurio galima eiti į priekį ir iš karto būti naudingam komandai.

      Aišku, iš esmės „pradedantis programuotojas“ gali reikšti ir tokį, kuris nieko nemoka. Juk jeigu žmogus pradėjo ir prieš 2 dienas, jis jau yra pradedantysis. Būna gi kursai, apmokymai ir pan. Tiesiog kuo daugiau pradinių žinių turėsi, tuo bus lengviau. Čia panašiai kaip mokymasis vairuoti – kas moka įlipti į mašiną, užsisegti saugos diržą ir žino, kuria kelio puse vyksta eismas, tas galės iš karto griebti už vairo ir spaudyt pedalus, užuot vaikščiojęs aplink mašiną ir spardęs ratus.

      Atsakymas gal ir abstraktus, bet detalės dažniausiai priklauso nuo konkrečios situacijos.

Komentavimo galimybė išjungta.