Nuotykiai su pele Jetion JT-DMS057 (apžvalga)

Prieš porą savaičių sugedo mano pelės kairys mygtukas – nors spausdavau vieną kartą, pelė pati *kartais* nuspręsdavo iš to padaryti dvigubą paspaudimą. Tokia maža loterija gaunasi: spaudi ir žiūri, kas bus. Iš pradžių mėginau nekreipti dėmesio, bet vėliau ėmė darytis nebepakenčiama. Tada gykiškos fantazijos įkvėptas sugalvojau idėją: juk dešinį mygtuką naudoju daug rečiau, tai kodėl man jų neapkeitus vietom? Ir aš kalbu ne apie pelės narstymą ir mygtukų perlitavimą, o tiesiog atitinkamą nustatymą kompiuteryje. Gavosi dar vienas mažas žaidimas: pripratinti smegenis ir pirštus spaudyti pelę atvirkščiai. Kai kurie kartai būdavo sėkmingi, kai kurie – nelabai.

Bet prie reikalo – galų gale visi žaidimai man atsibodo, ir išsiruošiau pirkti naujos pelės. Apėjau kelias parduotuves, apžiūrėjau kokias 30 pelių, o pačiupinėjau bent 10.

Pelės rinkimosi kriterijai

Mano įsivaizduojama kompiuterio pelė turėjo būti tokia:

  • Laidinė (Nes išsikrovusios baterijos užknisa! O pelės laidas man netrukdo)
  • Patogi rankai (Mėgstu klasikinės formos peles, pvz. tokias, kokias gamina Logitech. Didesni monstrai ar mažesni nykštukai nelabai limpa)
  • 2 mygtukai ir 1 ratukas (Daugiafunkciniai transformeriai delne arba liečiamieji sensoriai vietoje ratuko manęs nedomina)
  • Pelės ratukas turėtų maloniai suktis ir lengvai spaustis (Mačiau pelės ratukų, kurie sukasi kaip žiurkėno bėgimo ratas… Tu jį pasuki, o jis rieda, kiek jam patinka. Tokie nekontroliuojami agregatai man netinka. Ir… ar kada spaudote pelės ratuką? Man jis nepakeičiamas, kai noriu atidaryti nuorodą naujame lange arba uždaryti lapą kurioje nors programoje)
  • Patraukli kaina (jeigu visi kiti kriterijai atitinka)

Po visų žiūrėjimų ir čiupinėjimų apsistojau ties dviem pelėm – Logitech (tiksliai neprisimenu modelio) už maždaug 40 Lt ir Jetion JT-DMS057 už 14 Lt. Mane sudomino Jetion pelės dizainas (ganėtinai plokščia forma), taip pat patraukė ir maža kaina. Prieš kelis metus juk eidavau į bet kokią kompiuterių parduotuvę, imdavau pelę už 10 litų ir ilgą laiką patogiai naudodavau. Gi kaip ten sako… „Kam mokėti daugiau?“ :)

Kompiuterio pelės Jetion JT-DMS057 apžvalga

Taigi, kaip jau užsiminiau, man patiko puikus šitos pelės dizainas. Pamaniau, šiek tiek plonesnė nei standartinės pelės – turėtų būti patogu. Paviršius gražiai blizga, patraukliai atrodo, o taip pat yra glotnus ir malonus liesti.

Deja, panaudojus pelę porą savaičių, man jos forma pasirodė nepatogi. Apvalesnės pelės yra gera atrama delnui, tuo tarpu naudojant šitą pelę, delnas ir pirštai yra ganėtinai ištiestoje padėtyje, o pats delnas dažnai būna šiek tiek pakilęs nuo pelės ir dalis jo kybo ore. Ilgainiui tai sukėlė įtampą rankai ir ėmė mausti plaštaką.

Kitas dalykas – pelė buvo keistai jautri judesiams. Kaip vienas prie mano kompiuterio atsisėdęs žmogus paklausė: „Kokią čia sportinę pelę turi?“. Ir tikrai, vos stumtelėjus pelę, žymeklis nulėkdavo per visą ekraną. Teko pelės nustatymuose pasirinkti kone mažiausią žymeklio greičio lygį, tačiau net ir tada žymeklis judėjo gana staigiai ir kažkaip aktyviau, nei esu įpratęs.

Na ir paskutinis niuansas, kuris lėmė istorijos pabaigą – kas kiek laiko pelės žymeklis pats peršokdavo į kitą vietą ekrane. Aš judinu pelę, ir staiga – šmurkšt! – jis jau kitame ekrano kampe. Tikiuosi, kad čia tik mano turėto egzemplioriaus bėda ir kitos to paties modelio pelės veikia tvarkingai. Tačiau susumavęs visus įspūdžius, garantiniame aptarnavime pasirinkau pinigų grąžinimą, o ne naują tokią pačią pelę.

Dabar grįžau prie sau įprastesnių formų ir nusipirkau Logitech B110. Klasika nerūdyja!