Kaip sukurti tinklaraštį

Jei tai pirmas (o galbūt ir antras ar trečias) jūsų tinklaraštis, paprasčiausia ir patogiausia pasinaudoti nemokamomis tinklaraščių sistemomis.

Keletas variantų:

  • wordpress.com – nemokami tinklaraščiai be reklamos.
  • blogger.com (Blogger/Blogspot) – nemokama tinklaraščių sistema, priklausanti Google.
  • blogas.lt – lietuviška tinklaraščių sistema. Nemokamoje versijoje rodomos reklamos, kurias galima išjungti pasirinkus mokamą versiją.
  • blogr.lt – dar viena lietuviška tinklaraščių sistema, turinti mažiau vartotojų nei blogas.lt, tačiau veikianti kur kas greičiau ir neturinti įkyrių reklamų.

Net jeigu išmanote IT ar dirbate su tinklalapiais, nesistenkite tinklaraščio sistemos kurti ar diegti savarankiškai. Orientuokitės į rašymą, turinio kūrimą, o ne į techninius niuansus, nes jie šiuo atveju nėra svarbiausia dalis ir tik suvalgys jūsų laiką ir energiją. Vėliau, kai parašysite keliolika ar keliasdešimt įrašų, įgysite daugiau patirties, o tinklaraštis įsivažiuos, galėsite skirti dėmesio ir techninei pusei, tačiau pradžioje tam nereikia eikvoti laiko, tegul tuo rūpinasi sistemų kūrėjai.

Kaip pasirinkti tinklaraščio temą

Jeigu ketinate pradėti rašyti tinklaraštį, greičiausiai jau žinote vieną ar daugiau temų, kurios jus domina ir kuriomis norėtumėte rašyti. Jei jus domina viena konkreti sritis, tuomet viskas labai paprasta – tai ir bus jūsų tinklaraščio tema.

Jei jus domina keletas dalykų ir negalite išsirinkti vienos temos, tai ir nevarkite – susidarykite temų sąrašą ir išsirinkite 2-3 temas. Dauguma nemokamų tinklaraščių sistemų (tame tarpe ir čia paminėtos) suteikia galimybę susikurti keletą tinklaraščių. Nuspręskite, apie ką bus jūsų pirmasis įrašas, ir susikurkite tinklaraštį ta tema. Vėliau, kai ateis įkvėpimas rašyti kitomis temomis, susikursite ir antrą ar trečią tinklaraštį iš anksčiau susidaryto temų sąrašo.

Jei vis dėlto temos, apie ką norite rašyti, yra labai įvairios, nesprauskite savo tinklaraščio į jokius rėmus ir mėginkite rašyti „apie viską“. Nors vieną temą ar sritį gvildenantys tinklaraščiai dažnai gali būti įdomesni ir gilesni, tačiau įvairiapusiški tinklaraščiai taip pat gali būti labai populiarūs, ypač tada, kai juose susikaupia pakankamai daug turinio.

Paprastai kalbant, niekas per galvą neduos, taigi galite laisvai eksperimentuoti. Svarbiausia yra mokytis kurti patrauklų turinį, daryti tai reguliariai, o taip pat mokytis pritraukti skaitytojus.

Kokį adresą pasirinkti tinklaraščiui

Registruodami nemokamą tinklaraštį, gausite ir interneto adresą, pvz., manomintys.blogas.lt ar rasymas.wordpress.com. Tai vadinamieji subdomenai – po jūsų sugalvotos adreso dalies seka tinklaraščių sistemos adreso dalis.

Jeigu jums nepatinka, kad į adresą įterptas tinklaraščių sistemos adresas, yra galimybė blogui priskirti domeną – adresą tiesiogiai su .lt ar .com galūne (pvz., manovirtuve.lt). Tokio tipo adresai yra mokami ir kainuoja maždaug 10 eurų per metus.

Jeigu išsirinkote konkrečią temą, tai adresą pasirinkite tokį, kuris ją atspindėtų. Jei pageidaujamas adresas būna užimtas, pamėginkite prirašyti papildomą žodelį, atskirti žodžius brūkšneliais ar pabaigoje prirašyti skaičiukų. Pavyzdžiui, jei ketinate rašyti apie savo kulinarinius eksperimentus ir registruodamiesi Blogspot sistemoje pastebite, kad adresas receptai.blogspot.com jau užimtas, pamėginkite tokius variantus: manoreceptai.*, patiekalai.*, receptai123.* ir pan.