Kaip užsidirbti internete prekiaujant knygomis po 1 centą

Ieškodamas knygų Amazon internetinėje parduotuvėje, kartais vis pastebiu pasiūlymus po 1 centą ar už panašią itin mažą kainą. Iš vienos pusės, tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje esu matęs senienų knygų krautuvėlių, kur knygos parduodamos po kelis litus, taigi pigios knygos manęs nestebina. Iš kitos pusės, kai kaina yra net ne keli litai o tik 1 centas, vis tiek pasidarė įtartina.

Dėl knygų ir jų pardavėjų viskas gerai – Amazon sistemoje registruoti pardavėjai turėjo puikius reitingus ir šimtus teigiamų atsiliepimų, o pirktos knygos atkeliavo sklandžiai ir buvo tokios būklės, kaip skelbta aprašyme. Tačiau kur kabliukas, kodėl kažkas už 1 centą varginasi pakuoti knygą, rašyti adresą ant voko, eiti į paštą… Jei sandėlis ar knygų lentyna šitaip perpildyta, juk daug paprasčiau tiesiog atiduoti nereikalingas knygas į makulatūrą ar į kaimynystėje įsikūrusią biblioteką.

Mano spėjimas buvo toks, kad šitaip pardavėjai siekia įgyti geresnį reitingą savo internetinei parduotuvei. Natūralu, kad tokiose vietose kaip Amazon ar Ebay, kur užsiregistruoti ir tapti pardavėju gali iš esmės bet kas, pirkėjai labiau pasitikės tais pardavėjais, kurie turi daugiau atsiliepimų ir teigiamų įvertinimų. Juk akivaizdu, kad jeigu tą pačią prekę siūlo du pardavėjai, iš kurių vienas turi 5 atsiliepimus, o kitas – 1000, rinksimės antrą variantą. Taigi, planas paprastas: prisirinkti nereikalingų knygų, pardavinėti jas po vieną centą ir taip didinti pirkėjų pasitikėjimą bei plėsti jų ratą. Sugalvojęs tokį paaiškinimą, nusprendžiau, kad mįslė įminta, ir nusiraminau.

Vis dėlto po kurio laiko išgirdau kitą istoriją, kuri pakreipė situaciją labai įdomia linkme. Susiklosčius tinkamai situacijai, tai gali būti puiki proga užsidirbti papildomų pinigų internetu. Reikalas tas, kad kai kurios įmonės suteikia galimybę savo darbuotojams siųsti laiškus nemokamai. Nesu tikras, ar taip būna Lietuvoje, tačiau užsienyje – tikrai taip. Na, „suteikia galimybę“ galbūt nėra pats tiksliausias terminas, nes kai kuriais atvejais būtent darbuotojai patys sau susikuria tokią galimybę. Kad ir kaip ten būtų, siuntimas tokiu atveju nieko nekainuoja.

Dabar pažvelkime į knygos pardavimą kitu kampu. Knygos kaina – 1 centas. Siuntimo paštu išlaidos – 5 eurai. Žinoma, pašto išlaidos čia apytikslės, tačiau turint omenyje, kad knygos sveria nemažai, o didžiųjų interneto prekyviečių atveju pirkėjai dažnai gyvena kitoje šalyje negu pardavėjai, keliolikos litų siuntimo kaina atrodo įprasta.

Rezultatas: pirkėjas ramia širdimi moka keliolika litų už siuntimą ir džiaugiasi nusipirkęs knygą už kelis centus, o pardavėjas išsiunčia pirkinį pats už tai nemokėdamas ir uždirba pasiimdamas siuntimui skirtus pinigus sau į kišenę.

Paveikslėlis: Getpaper