Kaip sėkmingai rašyti tinklaraštį

Katinas ant klaviatūros

Veiksminga rašymo strategija, kurią taikant išsispręs tokios keblios situacijos:

  • „Kaip sugalvoti, apie ką rašyti?“
  • „Sugalvojau įdomią temą, bet vis tiek niekaip negaliu pradėti rašyti…“
  • „Pernai parašiau tris puikius straipsnius, o šiemet mano tinklaraštis samanom apėjo.“

Pastebėjau, kad puikios straipsnių idėjos dažnai gimsta tokiu metu ir tokiose vietose, kai nėra galimybės rašyti – kad ir einant pasivaikščioti, turškiantis duše, dirbant kokį svarbų darbą ar vartantis lovoje prieš miegą. Tuo tarpu pajutus norą ką nors parašyti visos įdomios temos išgaruoja iš galvos ir užsidegimas lieka neišnaudotas.

Gera žinia ta, kad tokias situacijas galima sujungti į vieną sistemą, kurią sudaro 3 dalys: idėjų paieška, tekstų rašymas ir dėmesio koncentracija. Dėmesys šiuo atveju reikalingas tam, kad palaikytų sistemos veikimą.

1. Idėjos

Sugalvojus naują idėją, patartina ją iš karto užsirašyti. Pasižymėjęs idėją, būsi tikras, kad jos nepamirši, be to, galvoje atsiras vietos naujoms mintims. Geriausia turėti nuolatinę vietą idėjoms kaupti. Tai gali būti popierinė užrašų knygutė, mobilaus telefono atmintinė, laiškų juodraščiai el. pašte, įrašų juodraščiai tinklaraštyje.

Pvz., WordPress sistemoje idėjas pasižymėti labai paprasta. Atsidarius tinklaraščio valdymo skydą, reikia spausti Įrašai -> Kurti naują, įrašyti sugalvotą straipsnio temą ir išsaugoti juodraštį. Įrašų juodraščius vėliau galima peržiūrėti paspaudus Įrašai -> Visi įrašai -> Juodraščiai.

2. Rašymas

Viena iš priežasčių, kodėl rašyti kartais būna sudėtinga, yra gana didelis atotrūkis tarp pirminės idėjos ir to, kaip mes įsivaizduojame baigtą straipsnį. Galimas sprendimas – judėti mažais žingsneliais.

Trumpiausia įmanoma bet kokio teksto versija yra vienas žodis, taigi nuo to reikia ir pradėti. Iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti kaip kvailas patarimas, tačiau jis iš tiesų veiksmingas. Parašyk vieną žodį, kuris atspindi svarbią mintį iš tavo kuriamo straipsnio. Naujose pastraipose parašyk dar porą pavienių žodžių, nusakančių kitas straipsnio mintis. Perskaityk, kas parašyta, ir pamėgink kiekvieną mintį išplėsti iki sakinio. Taip gausi naujo straipsnio karkasą.

Jeigu situacija nėra tokia prasta ir rašyti einasi lengviau, gali nesismulkinti su atskirais žodžiais ir pradėti iš karto nuo straipsnio plano. Bet kokiu atveju, tokio metodo esmė – lipdyti straipsnį po truputį. Kiekviena pradžioje parašyta mintis ar plano punktas galutiniame variante virsta viena ar daugiau pastraipų.

Kartais rašyti padeda ir rašymo įrankis ar tinkama aplinka. Tai taikoma tiek rašymui popieriuje, tiek kompiuteryje. Daili užrašų knygelė, lengvai rašantis tušinukas, patogi klaviatūra, patraukli teksto redagavimo programa, jauki aplinka, garuojantis skanios kavos puodelis ir t.t. – susikurk malonų rašymo ritualą.

3. Disciplina

Rašant tinklaraštį, svarbu ne tik sukurti įdomių straipsnių, bet ir palaikyti veiksmą, t.y., nuolat rašyti. Nebūtina to daryti kasdien, tačiau patartina rašyti reguliariai ir ilgą laiką. Pavyzdžiui, kur kas sėkmingesnis toks tinklaraštis, kuriame ištisus metus laiko atsiranda po naują straipsnį kiekvieną mėnesį, negu toks, kuriame pirmą rašymo savaitę pasirodo trys tekstai, tačiau vėliau metus laiko vyrauja štilis.

Norint įprasti rašyti reguliariai, reikia laikyti tinklaraštį savo dėmesio lauke. Tokiam reikalui padeda priminimai (pvz., galima mobilaus telefono kalendoriuje arba Google Calendar nustatyti savaitinį priminimą – „Ką naujo parašysi į savo tinklaraštį?“). Jeigu savo kambaryje ar darbo kabinete turi magnetinę ar rašymo lentą, joje taip pat gali prisegti/pažymėti žinutę, kuri primintų apie tinklaraštį.

Apibendrinimas

  • Visada užsirašyk vertingas idėjas;
  • Veiksmų planas, kai rašyti sunku: 1 žodis -> 1 sakinys -> karkasas/planas -> straipsnis;
  • Laikykis disciplinos – nusistatyk priminimą rašyti, nuolat prisimink tinklaraštį, motyvuok save, treniruokis rašyti.

Nuotrauka paimta iš Scratching Pad.